Het kunstenaarsduo Les Deux Garçons, Michel Vanderheijden van Tinteren (1965) en Roel Moonen (1966), maakt een zeer divers oeuvre dat bestaat uit collages, assemblages, schilderijen en bronzen beelden. Maar het duo richt zich voornamelijk op het onwaarschijnlijke en spannende terrein van opgezette dieren (taxidermie) waardoor ze tot de moderne animaliers, dierenbeeldhouwers, gerekend worden. De kunstenaars vinden hun materialen bij taxidermisten en uit dierentuinen; nooit op de vrije markt, omdat de herkomst van een dier in dat geval onduidelijk kan zijn. Voor het verzamelen en houden van beschermde diersoorten, ook in kunstwerken, gelden in Nederland namelijk strenge regels. Het ministerie van Landbouw en Visserij houdt zicht op het zogenaamde CITES verdrag, een internationale overeenkomst om de handel in beschermde diersoorten te controleren. Wie een door CITES beschermde soort in Nederland en binnen de EU wil kopen, verkopen of vervoeren moet de juiste certificaten hebben. De dieren die in de werken van Les Deux Garçons zijn opgenomen, zijn dus een natuurlijke dood gestorven en op legale wijze verkregen.
Klimaatverandering is geen probleem van de toekomst!
De op het eerste gezicht vrolijk ogende dieren van Les Deux Garçons hebben een serieuze boodschap. In museum Beelden aan Zee willen de kunstenaars de aandacht vestigen op het probleem van klimaatverandering en het publiek aansporen tot een groter respect voor de aarde. Hun tentoongestelde werk staat symbool voor de zorgwekkende staat waarin de natuur zich op het ogenblik bevindt. Bedreigde diersoorten als giraffen en tijgers balanceren op de rand van de afgrond, in een haast dromende toestand wachten zij het moment af waarop de aarde haar natuurlijke evenwicht weer zal vinden. Dit verklaart titelkeuzes als Les rêveurs gelés (De bevroren dromers) en La naissance de l’équilibre (Het ontstaan van het evenwicht).
Les Deux Garçons genieten van een steeds grotere naamsbekendheid, zowel in binnen- als buitenland. Zo werd hun werk getoond op kunst- en designbeurzen, waaronder de Salone del Mobile in Milaan en het Ludwig Forum Aachen, maar ook in musea als het Haags Gemeente Museum, het Stedelijk Museum Schiedam en het Schielandshuis te Rotterdam. Tijdens de tentoonstelling ‘Bloedmooi’, gehouden op de laatstgenoemde locatie, waren hun stukken met die van beroemdheden als Jan Fabre, Jean Paul Gaultier en Maison Givenchy te zien. Choreografe Nanine Linning vroeg hen in 2011 om de kostuums en beeldhouwwerken voor haar gelauwerde show ‘Requiem’ te ontwerpen. Een dik jaar later waren Les Deux Garçons het middelpunt van een retrospectief in het Stedelijk Museum Zwolle en in 2016 kregen ze een overzichtstentoonstelling in het museum aan het Vrijthof in Maastricht. Ook is het oeuvre van Les Deux Garçons te bewonderen in een aantal collecties, waaronder die van museum Beelden aan Zee en en in privé verzamelingen zoals die van Safia El Malqui te Monaco en de Niarchos Foundation in St. Moritz.
Parcours van Les Deux Garçons staat verspreid door museum Beelden aan Zee, aan u om alle werken te ontdekken!
Op zondag 12 november om 17.35 uur werd een documentaire over Les Deux Garçons uitgezonden bij Kunstuur op NPO2. Voor deze 25 minuten durende aflevering werden de kunstenaars maandenlang gevolgd tijdens de voorbereidingen op hun tentoonstelling 'Le Moment Gelé' bij Jaski Gallery en 'Les Deux Garçons Parcours' bij museum Beelden aan Zee.
De aflevering is hier terug te kijken.