Gipsotheek aan Zee | Museum Beelden aan Zee

0

Gipsotheek

Gipsotheek

Iedereen kent wel een standbeeld in Nederland. In de vele monumenten die Nederland rijk is, zien we vaak iets terug van onze vaderlandse geschiedenis. In de Gipsotheek, die sinds 2014 voor het publiek geopend is, wordt het artistieke proces voorafgaand aan deze standbeelden ontrafeld.

De Gipsotheek aan Zee is een uniek concept in Nederland met een groot maatschappelijk draagvlak; verschillende scholen, academies en universiteiten zijn bij het project betrokken. Deze bijzondere ruimte is voor alle leeftijden toegankelijk, onderhoudend, leerzaam en leuk. 

Beelden aan Zee nodigt iedereen uit om hier een workshop te komen volgen, individueel of in groepsverband, en de opstelling met meer dan duizend unieke gipsmodellen te komen bekijken.

 

Twee kerncollecties in de Gipsotheek

De beelden en studies in gips bieden op bijzondere wijze inzicht in het proces van de totstandkoming van moderne beeldhouwkunst in Nederland en documenteren deze ontwikkeling tot in detail.

De collectie is rond twee kerncollecties opgebouwd; de collecties uit de ateliers van beeldhouwers Mari Andriessen en Cor Hund. Naast honderden schetsen en modellen van deze twee beeldhouwers nemen ook Jan Bronner, Federico Carasso, Jaap Kaas en John Rädecker een belangrijke plaats in.

De stepping stones 

De Gipsotheek geeft inzicht in de ontwikkeling van enkele van de bekendste standbeelden in Nederland waaronder de Amsterdamse ‘Dokwerker’ waar tientallen studies aan voorafgingen die hier te zien zijn. Met dit ruime, en nog groeiende aanbod van unieke gipsmodellen bieden wij een blijvend overzicht van de stepping stones van de moderne beeldhouwkunst in Nederland.

Lopend onderzoek naar de Gipsotheek wordt verricht met steun van het Cultuurfonds in het kader van het Conservatorenstipendium.

De Gipsotheek aan Zee is mede mogelijk gemaakt door de steun van de VriendenLoterij.