Museum Beelden aan Zee brengt een retrospectieve expositie met werken van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries (Paramaribo, 1929 - 2018) binnen de historische context van vijftig jaar onafhankelijkheid Suriname – een gebeurtenis die komend najaar met verschillende activiteiten in Nederland en Suriname wordt gevierd.
Levenslust
Erwin de Vries verhuisde op zijn achttiende naar Nederland, waar hij aan de kunstacademie in Den Haag en aan de Rijksakademie in Amsterdam opleidingen volgde. Hierna maakte hij snel naam als beeldhouwer en schilder. De Vries is de kunstenaar van het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam waar jaarlijks op 1 juli de keti koti (ketenen verbroken) herdenking plaatsvindt ter nagedachtenis aan de afschaffing van de slavernij in Suriname en in het Nederlands Caraïbisch gebied. Na zijn overlijden liet hij een omvangrijk en interessant oeuvre achter, variërend van expressionistisch vormgegeven, sculpturen en markante portretten tot abstract-expressionistische, figuratieve schilderijen en tekeningen. Het bonte coloriet van zijn schilderijen toont zijn Caraïbische achtergrond en inspiratiebron. De kunst van De Vries getuigt van een enorme levenslust: het aardse leven en de mensen, met de nadruk op erotiek en de vrouw, staan bij hem centraal.
De tentoonstelling belicht met name zijn beeldhouwwerk, waarvoor is gekozen uit diverse institutionele en particuliere collecties en waarvan het merendeel niet eerder publiekelijk werd getoond.
Conservatoren: Joost Bergman en Hanneke Oosterhof.
Foto: Erwin de Vries, Sculptuur, 1970, brons, verguld, op zwart gebeitste vurenhouten voetstuk, 23,5 x 40 x 12 cm, voetstuk 11 x 28,5 x 10,5 cm, collectie Stedelijk Museum, Amsterdam.