In 2025 herdenken we de bevrijding van Nederland, tachtig jaar geleden. Ter gelegenheid hiervan werken het Mauritshuis, het RKD, het Nationaal Monument Oranjehotel en museum Beelden aan Zee samen, met ieder een bijzondere tentoonstelling rondom het thema vrijheid:
Museum Beelden aan Zee: Khaled Dawwa - Voici mon cœur
De tentoonstelling van Voici mon cœur sluit aan bij de bredere thematiek van het herdenkingsjaar, waar lokale verhalen en diverse perspectieven centraal staan. Net als traditionele oorlogsmonumenten vervult Voici mon cœur ook een educatieve functie, waarbij het dient als middel om bewustzijn te creëren en dialoog te stimuleren over de impact van oorlog en het belang van vrijheid. Dawwa’s monument slaat in die context een brug tussen verleden en heden. Terwijl we stilstaan bij de bevrijding van Nederland tachtig jaar geleden, biedt zijn werk een hedendaags perspectief op vrijheid en onvrijheid. Het herinnert ons eraan dat de strijd voor vrijheid en menselijke waardigheid niet eindigt bij een historische datum, maar een voortdurend proces is.
Khaled Dawwa, Voici mon cœur (Ziehier mijn hart), 2018-2022. Collectie Mucem
RKD: Herdenkingsmonumenten: Bevrijding in beeld
Na de Tweede Wereldoorlog bestond er een grote behoefte aan monumenten om de herinnering aan de oorlog levend te houden en de slachtoffers te gedenken. In totaal verrezen in de jaren 1945-1965 zo’n 3900 herdenkingsmonumenten in Nederland. De tentoonstelling ‘Herdenkingsmonumenten: Bevrijding in beeld’ laat de ontstaansgeschiedenis en het maakproces zien van bekende monumenten van vier beeldhouwers die een belangrijke rol speelden in het naoorlogse Nederland: Mari Andriessen, Willem Reijers, Charlotte van Pallandt en Fred Carasso. Naast archiefmateriaal van het RKD zijn voorstudies uit de collectie van museum Beelden aan Zee te zien. Bezoek de tentoonstelling tot september 2025.
Foto: RKD
Mauritshuis: Huis in de storm - Museum in oorlogstijd
Ook het Mauritshuis staat stil bij de bevrijding van Nederland, tachtig jaar geleden. De kunstcollectie in de opslag, propaganda-tentoonstellingen, muziekuitvoeringen en Arbeitseinsatz-onderduikers – het museum maakte tijdens de Duitse bezetting van Nederland een bewogen periode door. Het Mauritshuis bevond zich midden in het politieke machtscentrum van de nazi’s: alle belangrijke organisaties van het Duitse bestuur lagen letterlijk om de hoek. Directeur Wilhelm Martin had vele zorgen, waaronder de bescherming van de wereldberoemde collectie schilderijen, en hoe om te gaan met de propagandistische rol van het museum die de Duitsers voor ogen hadden. In het souterrain woonde Menno de Groot (1931) met zijn familie. Menno’s herinneringen en belevenissen tijdens de oorlog zijn voor de tentoonstelling een belangrijke verhaallijn voor jonge museumbezoekers. Geopend van 13 februari t/m 29 juni 2025.
Foto: Bouw Van De Bomvrije Bergplaats Van Het Mauritshuis, Oktober 1939
Nationaal Monument Oranjehotel: Vrijheid onder druk. Politiek gevangen, toen en nu
Tijdens de Tweede Wereldoorlog functioneert het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis, als politieke gevangenis. Tegenstanders van het naziregime worden hier opgesloten, verhoord en veroordeeld. Maar politieke gevangenschap is van alle tijden en plaatsen. Overal ter wereld bestaan plekken die, net als het Oranjehotel, symbool staan voor het bestaan van rechteloosheid en dictatoriale regimes. In de tentoonstelling ‘Vrijheid onder druk. Politiek gevangen, toen en nu’ geeft het museum een impressie van een aantal politieke gevangenissen in de wereld. De tentoonstelling plaatst het Oranjehotel in perspectief en besteedt aandacht aan de wijze waarop in voormalige politieke gevangenissen het verleden wordt herdacht. Van KilmainhamGoal in Dublin tot het hoofdkwartier van de Staatspolitie in Sao Paulo. Nu te zien t/m december 2025!
Foto header: Khaled Dawwa, Voici mon cœur (Ziehier mijn hart), 2018-2022. Collectie Mucem