26 mei t/m 2 oktober 2016, museum Beelden aan Zee
26 mei t/m 21 augustus 2016, Lange Voorhout, Den Haag
Brazilië is het thema van de grote zomertentoonstelling van 2016 in museum Beelden aan Zee en op het Lange Voorhout in Den Haag. De Olympische Spelen van 2016 zijn de aanleiding voor een ode aan de Braziliaanse beeldhouwkunst. De letterlijke vertaling van het woord beleza is schoonheid maar het wordt tegenwoordig onder jongeren en vrienden gebruikt als een begroeting of als akkoord, als een ‘What’s up?’. Beleza is een moment van reflectie, stil staan bij het nu; om vervolgens weer op te gaan in een zinderend land dat steeds in beweging is.
In Brasil, Beleza?! krijgt de bezoeker grip op de huidige stand van zaken in de hedendaagse Braziliaanse kunst en cultuur. Het land bevindt zich nu op het hoogtepunt van een economische crisis en in grote politieke instabiliteit. De kunstenaars reflecteren vanuit verschillende thema’s op de hedendaagse omstandigheden waarin ze leven en verwijzen tegelijkertijd terug naar de historische momenten die invloed hebben gehad op de vorming van het huidige Brazilië. Brazilië is immers een gigantisch land waarvan de geschiedenis als het ware van buiten naar binnen is geschreven. De veelzijdige identiteit van het land is het gevolg van eeuwen immigratie uit Europa, Afrika en Azië. De tentoonstelling biedt een kleurrijke blik op het land met een selectie van historische, hedendaagse, en nieuwe werken van meer dan 25 kunstenaars waarvan velen nog niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Op het Lange Voorhout in Den Haag wordt onder andere een sportschool van beton ingericht, en een tropisch bos met strandstoelen voor een samenzijn of moment van integratie. In het museum wordt een ijssalon geïnstalleerd, met ijs in tinten grijs, waar ook van te proeven is op gezette tijden. De beweging van Brazilië wordt onder andere geïllustreerd door bakfietsen met baksteen en designrolstoelen.
Brazilië staat bekend als het land van schoonheid en de bijzondere aandacht voor het lichaam. Het land staat op de tweede plaats, na de VS, als het gaat om een bezoek aan de plastisch chirurg of de sportschool. Lichamelijkheid wordt straks ook op een andere manier onderwerp tijdens de Olympische Spelen in Rio. De tentoonstelling laat zien dat ook kunstenaars zich met dit thema bezighouden. De overheid besteed astronomische bedragen aan dit sportevenement, terwijl de bevolking lijdt onder de economische en sociale problemen. Brasil, Beleza?! tast af wat er achter de façade van schoonheid in het huidige Brazilië schuilgaat. In de meest uiteenlopende materialen, vormen en concepten, bediscussiëren de kunstenaars van Brasil Beleza?! de fragiliteit van een land dat constant in beweging is, en dat nu, misschien meer dan ooit, in de publieke belangstelling staat. De tentoonstelling verbindt thema’s als politieke instabiliteit, het behoud van modernisme en esthetiek, wat dit indrukwekkende land karakteriseert.
Museum Beelden aan Zee maakt iedere zomer een grootschalige tentoonstelling met een landenthema. Tot nu toe zijn China, Zuid-Afrika, Rusland, Frankrijk en Vlaanderen aan de beurt geweest. Met deze tentoonstellingen, die mede mogelijk gemaakt worden door de gemeente Den Haag, wil museum Beelden aan Zee bijdragen aan de stad Den Haag als internationale stad van vrede en recht. En met succes, de tentoonstelling Vormidable (2015) trok 250.000 bezoekers op het Lange Voorhout in Den Haag.
De tentoonstelling wordt samengesteld door Carolyn H. Drake, onafhankelijk curator en directeur van A Tale of a Tub in Rotterdam en Alessandra Laitempergher van museum Beelden aan Zee.
Adriana Varejão, Adriano Amaral, Alexandre da Cunha, Carmela Gross, Cildo Meireles, Daniel Steegmann Mangrané, Eduardo Coimbra, Erika Verzutti, Ernesto Neto, Héctor Zamora, Jarbas Lopes, João Loureiro, José Bento, Lais Myrrha, Laura Lima, Lucia Koch, Marcelo Cidade, Marcius Galan, Marcos Chaves, Marilá Dardot, OPAVIVARÁ!, Raul Mourão, Renata Lucas, Rivane Neuenschwander, Sonia Gomes, Tunga and Valeska Soares.
In de tentoonstelling is nieuw werk en site-specific werk te zien van João Loureiro, Marcius Galan and Valeska Soares.