Gebouw

Gebouw

Verscholen in de duinen

Het museum ligt in één van de drukste badplaatsen van het land, nog geen 500 meter ten zuiden van het Kurhaus. Eenmaal in het museumgebouw is er van die drukte niets meer te merken, het museum ligt verscholen in de duinen, en binnen is het stil.

Van buitenaf is er nog niets te zien van de beeldhouwkunst die binnen te ontdekken valt. In de zomer is het heerlijk om over de beeldenterassen en patio’s te lopen, of iets te drinken op het zonnige terras, afgeschermd van de drukte van de boulevard. In de winter is het strand aan de natuur teruggegeven en brengt Scheveningen een heel andere sfeer met zich mee. In het museumcafé wisselt de kaart steeds met de seizoenen.

Wim Quist

Beelden aan Zee is ontworpen door de Nederlandse architect Wim Quist. Het gebouw, dat de grondvorm heeft van twee grote cirkels, is in het duin ingegraven. Op het museum staat het historische Paviljoen Von Wied dat in 1826 is gebouwd in opdracht van koning Willem I. Onbeperkte lichtinval en weidse afmetingen zijn kenmerkend voor het museum. Alle gebruikte materialen – beton, Italiaans graniet, beukenhout en Amerikaans grenen – zijn geselecteerd op hun zandkleur die met museum met haar omgeving laat samenvloeien.

Aan de landzijde worden beide helften van het museum verbonden door De Transparant, een door architect Wim Quist en grafisch vormgever Reynoud Homan ontworpen glazen wand met gedichten van zestien gerenommeerde Nederlandse en Belgische dichters – onder wie Claus, Haasse, Kopland, Mulisch, Mutsaers en Wolkers -, die zich lieten inspireren door het gebouw, de collectie en de ligging van museum Beelden aan Zee.

 

U bent hier