Samenwerking met Atelier Herenplaats in Rotterdam

Samenwerking met Atelier Herenplaats in Rotterdam

te zien: 8 februari t/m 5 maart 2017

Beelden aan Zee is een samenwerking aangegaan met Atelier Herenplaats in Rotterdam. Aanleiding hiervoor is de succesvolle tentoonstelling in het museum: Picasso aan Zee – keramiek & sculptuur. Eén van de beelden uit de tentoonstelling, La chèvre (De geit) van Pablo Picasso uit 1950, moet de tentoonstelling eerder verlaten, om elders tentoongesteld te worden. Reden voor Beelden aan Zee om Atelier Herenplaats te vragen om een beeld te creëren, geïnspireerd op deze monumentale geit van Picasso. Herenplaats ging direct op de uitnodiging in, met een bijzonder resultaat: een geassembleerd beeld met een open structuur waaraan zeven kunstenaars hebben gewerkt. ‘Museum Beelden aan Zee is trots op de samenwerking met Atelier Herenplaats, het kunstwerk is een eigenzinnige echo geworden van het beeld van de grote meester. Picasso was zelf een verwoed verzamelaar van Outsider Art en ook hij bouwde zijn beelden uit gevonden voorwerpen.’, aldus Jan Teeuwisse, directeur van museum Beelden aan Zee. 

De geit die gemaakt is door de kunstenaars van Atelier Herenplaats  kent ongeveer dezelfde afmetingen als het beeld van Picasso. Het beeld heeft een stalen geraamte, waarop met verschillende structuren in staal gemodelleerd is. Het geraamte is omwikkeld met staaldraad, waardoor het beeld een fijne structuur heeft gekregen. Behalve staal zijn er ook repen geknipt blik, papier-maché, verf en klei gebruikt. Iedere kunstenaar heeft de mogelijkheid gekregen om iets persoonlijks toe te voegen aan het beeld. Zo heeft de ene kunstenaar figuurtjes in klei gemaakt die als het ware door het beeld klauteren; de ander verfde de uier van de geit in oranje, en plakte daar een collage op met onder andere vrouwenborsten.

Atelier Herenplaats is een instelling voor Outsider Art en bestaat 25 jaar. Mensen met artistiek talent en een beperking worden hier gestimuleerd om hun talent te ontplooien. In de galerie worden vier tot zes tentoonstellingen per jaar gemaakt. De kunstenaars van Atelier Herenplaats worden met regelmaat gevraagd voor internationale Outsider Art tentoonstellingen die over de hele wereld worden georganiseerd. Werk van kunstenaars van Atelier Herenplaats is ondergebracht in de collecties van museum Dr. Ghuislain in Gent, het Outsider Art Museum gevestigd in de Hermitage in Amsterdam en museum het Dolhuys in Haarlem.

Aan het beeld werkten mee: Brenda van Vliet, Jacqueline Loeve, Wouter Valentijn, Coen Ringeling, Minke de Fonkert, Edmarla Schot en Saskia Westerhof, onder leiding van beeldhouwer Marion van der Schelde    

U bent hier